De politie hanteert verschillende categorieën van overlast op basis van meldingen van burgers en incidenten in de openbare ruimte. Hieronder volgt een overzicht van wat als overlast wordt beschouwd, met een verdeling per type overlast:

1. Overlast door verward persoon

Dit betreft meldingen over personen die zichtbaar in psychische nood verkeren of verward gedrag vertonen, zoals agressie, irrationele handelingen of onvoorspelbare acties. Vaak zijn dit situaties waarin de persoon zichzelf of anderen in gevaar kan brengen. Dit kan variëren van mensen die op straat schreeuwen tot ernstige bedreigingen of zelfdestructief gedrag.

2. Melding overlast jeugd

Dit gaat om meldingen van hinderlijk gedrag door jongeren, zoals samenscholing op straat, baldadigheid, intimidatie van voorbijgangers, vandalisme of geluidsoverlast. Vaak gebeurt dit in buurten, parken of rond winkelcentra. Het doel is meestal om de rust en veiligheid te herstellen in de omgeving waar de jongeren zich ophouden.

3. Overlast in verband met alcohol/drugs

Dit omvat meldingen over overmatig gebruik van alcohol of drugs in de openbare ruimte, zoals openbare dronkenschap, dealen of het gebruik van drugs in het openbaar. Deze overlast kan leiden tot gevaarlijk gedrag, verstoring van de openbare orde en onveiligheid voor omstanders.

4. Overlast zwervers

Dit betreft meldingen over dak- en thuislozen die zich hinderlijk gedragen in de openbare ruimte. Voorbeelden zijn bedelen, langdurig verblijf in publieke ruimtes of agressief gedrag. Hoewel de aanwezigheid van zwervers niet altijd overlast betekent, kan het gedrag of de situatie soms tot overlast leiden.

5. Openbare dronkenschap

Dit betreft situaties waarbij iemand zich in de openbare ruimte in een staat van dronkenschap bevindt en daarbij hinder veroorzaakt voor anderen. Dit kan gaan om luidruchtigheid, agressief gedrag of ongepast gedrag door overmatig alcoholgebruik.

6. Geluidshinder horeca

Geluidsoverlast veroorzaakt door horecagelegenheden zoals bars, cafés en restaurants. Dit kan bijvoorbeeld komen door harde muziek, drukte bij uitgaansgelegenheden of het gedrag van bezoekers buiten de locatie. Vaak wordt dit soort overlast ‘s avonds of ‘s nachts gemeld.

7. Geluidshinder evenement

Dit betreft overlast door geluid dat afkomstig is van georganiseerde evenementen, zoals festivals, concerten of sportwedstrijden. Dit kan betrekking hebben op harde muziek, omroepinstallaties of grote groepen mensen die voor geluidsoverlast zorgen, zowel tijdens als na het evenement.

8. Geluidshinder overig

Dit omvat alle overige vormen van geluidsoverlast die niet onder de bovengenoemde categorieën vallen. Denk hierbij aan lawaai van buren, bouwactiviteiten, harde muziek uit auto’s of andere storende geluiden die de rust in de omgeving verstoren.

In al deze gevallen probeert de politie snel in te grijpen om de openbare orde te herstellen en de overlast te beperken, met waar nodig verwijzing naar hulpverlening of andere instanties voor structurele oplossingen.